När man köper en plånbok eller korthållare är det ofta av intresse vad för material produkten är tillverkad av. En del vill bara ha produkter i äkta läder medan andra inte tycker att det är viktigt så länge det ser bra ut och är slitstarkt etc.

Att kolla upp material för den plånbok / korthållare man vill köpa är därför såklart intressant och det ska alltid tydligt framgå vad en produkt är tillverkad av. Sen tillkommer då frågan ibland vad ett visst material faktiskt är. Det är kanske inte alltid uppenbart för alla. Här ska vi gå igenom olika typer av material som förekommer i produktion av plånböcker, korthållare, börsar och kortfodral etc.

Läder

Ett klassiskt material är läder. Många vill ha en produkt som är tillverkad av ”äkta läder”. Men vad innebär då detta och vilka olika typer av läder finns det? För att man ska förstå de olika typerna ska man först veta lite om kohud, vilken ofta används till sådana här produkter.

Kohuden är ganska tjock och delas därför vanligen i flera lager. Det bästa lagret är det som är längst ut och det sämsta kan sägas vara det som är längst in, närmast köttet. Längst ut sitter fibrerna i lädret tätt ihop och ”står upp” vertikalt. Detta ger bra skydd mot vatten t ex. Längre ner blir fibrerna mindre och mindre täta och ligger mer och mer horisontellt, vilket gör kvaliteten sämre.

Full Grain Leather

Detta är den bästa typen av läder. Det görs av den yttersta delen av huden, där man tar med den naturliga yttersidan med dess alla unika karaktärsdrag. Insektsbett, fläckar och naturliga variationer finns med och gör att lädret också får ett unikt utseende.

Detta läder har en naturligt fin finish och åldras också vanligen väldigt bra, speciellt om man sköter om det. Dessutom tål det fukt bra eftersom den yttre delen av kohuden har de täta vertikala fibrerna, som står emot väta mycket bättre.

Top Grain Leather

Detta är den näst bästa varianten. Man använder fortfarande den övre delen av kohuden för detta, men slipar dock först bort den allra yttersta delen för att få bort alla märken, insektsbett och ärr etc. När man har gjort detta kan man sedan skapa en ny yta, där man har total kontroll över dess utseende. Det gör att man kan skapa fina lädermönster och olika texturer osv och det ser ofta bra ut.

Dock är detta läder inte lika slittåligt eller lika vattentåligt eftersom de allra tätaste och bästa fibrerna är borta. Det är ändå vanligen starkt och bra läder men inte på samma nivå som Full Grain. Det åldras inte heller riktigt lika bra eftersom man inte har en helt naturlig yta. Den kan därför slitas lite mer och att mönstret mattas etc.

Split Leather

Denna typ av läder är av lite sämre kvalitet då man här tar lädret från den nedre delen av huden. Det är fortfarande den vanligaste typen av läder, då det är billigare att använda. Också sämre hållbarhet osv eftersom det innehåller mestadels horisontellt liggande fibrer med sämre täthet.

Eftersom detta läder är mjukare och mer flexibelt kan man jobba med det på ett annat sätt. Vanligt är att man bearbetar det med t ex Polyuretan (PU) och / eller spraymålar det för att få till önskat utseende. T ex skapar en lädertextur eller liknande, på artificiell väg.

Bonded Leather

Det som kallas för bonded läder är rester som i princip mals ner för att sedan limmas eller sammanfogas med hjälp utav exempelvis Polyuretan eller latex.

Man kan sedan prägla en yta på dem på liknande sätt som man gör med split läder, då man skapar en falsk yta som liknar någon typ av skinn / läder eller vad man nu är ute efter för effekt.

Även om det kan se bra ut så är kvaliteten här givetvis sämre än full grain och top grain. Med detta sagt så ska man inte säga att det bästa för korthållare och plånböcker nödvändigtvis är full grain läder. Det är troligen så att det är bättre med top grain eller kanske till och med split läder då man här kan få lite tunnare sidor samt en jämnare och finare textur.

Konstmaterial

Många plånböcker och korthållare är tillverkade av konstmaterial. Vanligast är konstläder och PU (Polyerutan). Dessa material kan se ut som äkta läder och de är ofta ganska slitstarka och vattentåliga. Det är dock inte läder. Men det behöver ju inte alltid vara dåligt.

En del vill inte ha produkter i äkta läder för att de är emot sådant och en del tycker inte att det spelar så stor roll så länge produkten ser bra ut och känns trevlig.

Konstläder

Konstläder är en typ av behandlat tyg som ska se ut som äkta läder. Det är vanligtvis gjort av ett syntetiskt tyg med en yta av Polyerutan eller liknande, som används för att skapa en finish som liknar äkta läder.

Det går att skapa många olika typer av utseenden med hjälp av PU och det går att få det att se väldigt äkta ut också. Skillnaden är ju givetvis hur det åldras och hur slittåligt det är. Får man en repa i äkta läder så gör detta oftast inte så mycket. Man kan buffa / polera bort det till viss del och det syns inte så mycket heller. En repa i konstläder kan göra att man kommer igenom ytskiktet och det kan synas.

PU

PU står för Polyerutan och är en grupp av polymerer. Det kanske också är svårt att veta vad det innebär, men det används till en mängd olika plastmaterial som termoplast, cellplast, cellgummi, lim, lack och fibrer. PU kan användas till plånböcker och korthållare.

Om det bara är PU utan något annat så kan detta skapa en lite plastigare look. Det är starkt och tåligt och tål även vatten.

PU kan även användas tillsammans med olika typer av läder. Om man inte använder full grain läder utan går lite längre ner i kohuden så behöver man skapa en ny yta på konstgjord väg. Då är det vanligt att man använder just PU för att fixa till detta.

Man kan skapa väldigt fina ytskikt med hjälp av PU, som ser ut som äkta läder på alla vis. Det är då även oftast läder med i bilden, men kanske läder från lite längre ner på huden, som split läder eller bonded läder. Det är inte på något vis dåligt och funkar utmärkt till plånböcker och korthållare.

Skillnaden är huvudsakligen att dessa varianter inte är riktigt lika slitstarka som full grain läder och de åldras inte med samma värdighet.

Polyester

Polyester är ett syntetiskt material som ofta används i t ex kläder och många andra saker som ska ha ett enkelt men tåligt tyg – allt ifrån barnvagnar till bilklädsel. Vissa plånböcker kan ha konstgjord päls eller lurv som är gjord av polyester, vilket inte är några konstigheter.

Vanligt är att både plånböcker och korthållare har polyester på vissa ställen inuti. Det kan vara vid sedelfack, i myntfack, på insidan av kortfack och liknande. Ytterväggarna är vanligen gjorda i läder eller konstläder men insidan av facken behöver inte vara det då man inte ser dem. Dessutom blir det bättre glid med polyester samt att det kan göras klart tunnare.

Metall

Det finns några typer av metaller som används framför allt när man gör korthållare men ibland förekommer även metall i sedelklämmor som tillhör en plånbok etc.

Rostfritt stål

Vanligast är det rostfria stålet. Bra och kvalitativt och vanligen lite tjockare och tyngre. Kan ha en blank eller en matt finish. Det som gör att stålet blir ”rostfritt” är framför allt att det har blandats med en andel krom. Det bildas då en hinna som motverkar rost.

Det är dock så att även rostfritt stål kan rosta. Det är inte helt rostfritt även om namnet får en att tro så. Det innebär bara att det korroderar / rostar mycket långsammare än vanligt stål. Man ska givetvis alltid sköta om sin produkt i rostfritt stål och med fördel torka av om det kommer vatten / fukt. Repor och sådant som skadar ytan kan också påverka hur bra rostskyddet blir.

Aluminium

Om man vill ha något riktigt lätt, som knappt väger något alls, ska man ta sig en titt på aluminium. Det är ett material som inte rostar så lätt men det kan rosta, speciellt i vissa miljöer. Dock sällan miljöer som man lämnar sin korthållare i, så det är inte troligt att du behöver oroa dig för detta.

Det finns korthållare i aluminium. En del är riktigt tunna och väger väldigt lite. Dessa kan vara bra för den som vill ha en riktigt diskret korthållare som man knappt märker av. Tunnare aluminium är dock böjligare och känsligare för bucklor och att det böjs. Så man ska tänka på detta om man vet med sig att man behöver något mer tåligt.

Det finns även varianter i tjockare aluminium. Dessa är klart mer stabila och tåliga men är fortfarande lättare än rostfritt stål eftersom aluminium är en så pass lätt metall. Stommar till korthållare som har läderbeklädnad kan med fördel vara gjorda av aluminium.

Vanligast är att aluminium har en lite mattare finish med en silvrig eller grå färg.

Alloy / Legering

Ibland kan produkter vara gjorda i annan metall. Oftast är detta en legering av något slag, vilket är när minst två metaller har blandats. Dessa kan ha lite olika färger och egenskaper. T ex är mässing en legering där man blandat zink och koppar och brons är en legering mellan koppar och tenn. Även stål är i och för sig en legering, av järn och kol.

Tyg

Det finns inte så mycket att säga om tyg. Det finns flera olika tyger som kan användas till plånböcker och korthållare. Om man ska se till utsidan så är det förmodligen vanligast med nylon, denim eller ett tjockare kanvastyg.

För insidan är det vanligt med polyester, t ex i kortfack, sedelfack och myntfack, där man vill ha något tunt men tåligt.

Tyger kan ha olika färger och mönster givetvis men även olika tjocklek och ytbehandling. Vi försöker alltid beskriva materialet så gott det går samt ha bra bilder som visar.

Hur ska man tänka när man väljer material?

Olika personer tänker på olika vis helt klart. En del vill absolut ha läder för att det är vad som sägs vara bäst. Eller rostfritt stål för att det låter bra. Och om man vill gå den vägen är man fri att göra det. Vi har sådana plånböcker och korthållare, samt även nyckelringar i dessa material.

Men det viktiga är att man är nöjd med utseende och allmän kvalitet. De flesta av våra plånböcker och korthållare är i konstläder eller varianter med läder och PU. Dessa är oftast snygga, ser ut som äkta läder och håller bra. De har också rimliga priser så att man kan byta ofta.

Man behöver inte tänka sig att det måste vara bästa möjliga nivån på läder alltid. De lite enklare typerna behöver inte vara dåliga på något vis, i förhållande till pris och funktion. Man vill givetvis inte betala dyra pengar för enklare typer av läder men satsar man på billiga produkter som ser bra ut, kan man få ganska mycket för pengarna trots allt.

Skor som man år ut och år in ska gå ute i vätan med, vill man gärna ska vara gjorda av läder av hög kvalitet och som kan klara regn samt hålla länge. Även om man råkar repa dem och få lite märken. Då ska man se till att det är bra, full grain läder.

Välj det som passar och du vill ha

Men för en enkel och billig korthållare kan det funka bra med andra typer av läder, konstläder eller PU. Även dessa material har den funktionalitet som man behöver och de ser bra ut. Oftast är det svårt att se skillnaden på en plånbok i äkta läder och en i konstläder.

En korthållare i full grain läder kan dessutom ha sina problem då den har ganska tjocka och stela sidor, den kan knarra eller lukta lite fränare osv. Bara för att full grain läder är det som håller bäst så betyder det inte att det passar bäst för alla produkter. Försök att tänka på vad som passar till din produkt, om det lever upp till dina standards gällande utseende och sådant och gör dit val utifrån dessa kriterier.

Även priset spelar givetvis in. Våra plånböcker kostar kanske 119-159 kr i många fall medan andra mer kända märken kan kosta 400-600 kr utan problem. Frågan är om de produkterna är tre gånger så bra och snygga som våra?