RFID står för Radio-frequency identification och är en teknik för att trådlöst läsa av information från ett chip. Tekniken används på många olika sätt, t ex i busskort och passerkort, taggar (för att komma in på gymmet eller jobbet etc), stöldskydd i vanliga butiker, bibliotek och en mängd andra.
Detta är också metoden som används för att kunna ”blippa” med ditt betalkort / kreditkort och betala trådlöst utan att dra kortet eller stoppa in det i kortläsaren. Du har ett chip på ditt kort och kan med detta betala trådlöst i affären genom att hålla kortet nära avläsningsenheten / kortläsaren.
Det är klart smidigt att kunna använda denna metod vid betalning, speciellt då mindre köp går igenom utan att du behöver slå in din kod. Du kan med andra ord köpa saker upp till ett visst belopp (kan variera lite, men några hundralappar iaf) utan att använda koden.
Problem med skimming
Vad är skimming? Jo, det är en metod för att stjäla din kortinformation från kreditkort, betalkort, kontokort etc genom att läsa av kortet och spara ner kortinformationen. Detta kan göras på flera sätt – antingen genom att du drar ditt kort / stoppar in ditt kort i en kortläsare eller trådlöst via RFID om du har ett RFID-chip på kortet. De flesta nyare kort har ett sådant trådlöst chip, för trådlösa betalningar.
Poängen är att stjäla all din kortinformation och därmed ha tillgång till en kopia av ditt kort som sedan går att använda av någon annan. Om man inte själv slår in koden så kan denna givetvis inte stjälas men det går att använda ett kort utan koden. Du använder t ex aldrig din kod när du handlar på nätet och i butiker går det att göra mindre köp utan kod osv.
Förr i tiden var man mest orolig för att kortet skulle läsas av genom att man stoppade in det i en läsare. Ett sådant exempel är när någon bedragare har satt upp en attrapp utanpå en bankomat och därmed kan läsa av korten när man stoppar in det i bankomaten för att ta ut pengar.
Eller att någon oärlig person handskas med kortet på en restaurang, bar, butik etc och kör det genom en egen läsare när man lämnar ifrån sig kortet för att betala något.
Idag är det största hotet från de som vill läsa av ditt kort trådlöst via RFID. Detta är inte så enkelt att stoppa eftersom man för det första sällan märker att det inträffar och för det andra så är kortet dåligt skyddat. Om någon har en RFID-läsare så behöver de bara komma tillräckligt nära ditt betalkort för att kunna läsa av informationen.
Det finns ingen spärr /säkerhetslösning på kortet som säger att läsaren måste vara verifierad för att få tillgång till informationen. Vilket innebär att alla läsare teoretiskt kan läsa av ditt kort och få din kortinformation.
Bedragare som läser av ditt kort trådlöst
Detta utnyttjas givetvis av bedragare som vill komma åt kortuppgifter för att göra elaka saker som att försöka stjäla dina pengar. De försöker läsa av betalkort trådlöst för att få nog med information för att kunna nyttja ditt kort själva.
Uppenbarligen vill man undvika detta. Bedragare brukar tyvärr ofta ligga i framkant med att komma på idéer för att sno pengar och vi vanliga människor ligger några steg efter. Det är inte alltid man har koll på vad de kan göra eller att man behöver skydda sig.
Och det är inte heller alltid som man väljer att göra det som behövs för att vara skyddad även om man har hört att risken finns. För att skydda sig mot att någon skimmar ens kreditkort / betalkort trådlöst via RFID behöver man någon slags skydd.
RFID-skydd
Den allra enklaste lösningen är att ha en plånbok eller korthållare som har inbyggt RFID-skydd, vilket i princip normalt handlar om att plånbokens yttre väggar är vadderade med någon typ av material som stör signalen så att det inte går att läsa av korten som är inuti.
Metall brukar framför allt ge ett sådant skydd, varför de allra flesta korthållare i rostfritt stål etc automatiskt ger RFID-skydd för dina kort.
Dock kan man även få RFID-skydd om man har en plånbok eller korthållare i läder. Man måste bara se till att tillverkaren har bygg in detta skydd, genom att lägga in rätt typ av material i ytterväggarna.
För att veta om det finns RFID-skydd i en plånbok eller korthållare bör du hålla utkik efter om detta nämns. Om det finns skrivs det normalt ut – vi gör det i vilket fall alltid för våra korthållare och plånböcker.
Den typ av produkt som vanligen har bäst RFID-skydd är som sagt rejäla korthållare och kortfordral i metall. Där finns ett naturligt skydd och om du verkligen vill försäkra dig om att hålla dina kort säkra kan du först kolla på denna typ av produkter. Se dock till att hålla utkik efter någon slags RFID-märkning eller att det står om det i beskrivningen, för säkerhets skull.